Mobiilivaihde on mobiili ja moderni puhelinvaihde

Mobiilivaihde on digitaalinen vaihdepalvelu – operaattorin ja asiakkaan välissä oleva mobiilisovellus – jolla voida hallita puheluita. Siihen liittyy myös fyysinen puhelinvaihde, joka sijaitsee palveluntarjoajan palvelinsalissa. Käyttäjälle näkyvä palvelu on kuitenkin vain mobiilisovellus älypuhelimessa.

Koska mobiilivaihde rakentuu teknisesti puhelinverkon varaan, se hyödyntää – enemmän tai vähemmän – eri operaattorien infrastruktuuria ja palveluja. Tästä syystä puhelinverkossa olevat, operaattorista johtuvat viat heijastuvat myös mobiilivaihteen toimintaan. Mustalinjalla on mahdollista varmentaa kriittiset palvelut kahdentamalla linja eli käyttää kahden eri operaattorin verkkoa yhtä aikaa.

Mobiilivaihteen etuja

• Nopea asiakaspalvelu
• Hyvä tavoitettavuus
• Voit määritellä itse puhelujen ohjaamisen ja vaihteen toiminnan
• Läsnäolotiedon avulla säästyy omaa ja asiakkaan aikaa
• Ei ylimääräisiä laite- tai ohjelmistohankintoja

Mobiilivaihde – vaihtoehtoja löytyy

Mobiilivaihdepalveluja tarjoavia yrityksiä on suomessa muutamia. Mobiilivaihdetta harkitessa on muistettava, että eri toimijoiden palvelun laatu, sisältö ja hinta ovat varsin vaihtelevia. Siksi kannattaa ensin kartoittaa, mitä ominaisuuksia tarvitsee ja tutkia sitten näitä vaihtoehtoja tarkemmin.

Mobiilivaihteesta kannattaa myös pyytää ehdottomasti henkilökohtainen esittely, jossa näkee mobiilivaihteen toiminnan käytännössä. Vain siten pystyy arvioimaan sovelluksen käytettävyyttä, ei pelkkien esitteiden tai videoiden pohjalta. Jos käytettävyys on huono, sovellus jää käyttämättä ja investointi menee hukkaan.

Mobiilivaihteissakin voidaan puhua perinteisistä (ns. 1. sukupolven) ja uudemmista, joustavista mobiilivaihteista. Perinteinen mobiilivaihde eli mobiili puhelinvaihde on:

• Staattisesti säädettävä lähinnä puheluiden edelleen ohjaamiseen tarkoitettu. Ennalta ohjelmoitu soittotapa ja ohjaukset, joiden säätämiseen vaaditaan yhteydenotto toimijaan.
• Käyttäjätasolla ei mahdollisuutta hallita tavoitettavuutta esimerkiksi vapaat ja lomat.
• Verrattavissa täysin vanhanaikaiseen lankapuhelinjärjestelmään, jossa muutoksien tekeminen, yrityksen muutokset ja kaikenlainen säätäminen on monimutkaista ja hidasta.
• Käyttö sidottu tietyn operaattorin SIM-kortteihin

Moderni mobiilivaihde puolestaan sisältää:

• hallitaan käyttäjätasolla tavoitettavuutta, kuten sen hetkistä läsnäolotilaa tai lomaa
• soittajan numero siirtyy puhelua siirrettäessä
• hallinta tapahtuu kokonaan mobiiliapplikaatiolla, mutta saatavana myös PC-Desktop -ohjelmisto
• täydellinen puheluloki, milloin ja kuka on soittanut. Kuka on vastannut ja onko asia hoidettu.
• Helppokäyttöinen ja intuitiivinen käyttöliittymä

Kenelle mobiili ja digitaalinen vaihdepalvelu soveltuu?

Teknisesti mobiili puhelinvaihde on hyvin joustava ja skaalautuva, joten periaatteessa se soveltuu kaikenkokoisille yrityksille. Mobiilivaihteen tarvetta kannattaakin enemmän ajatella viestinnän ja kommunikaation näkökulmasta: Onko yrityksellä tuote tai palvelu, jossa nopea tai varma tavoitettavuus on kriittinen tekijä liiketoiminnan kannalta? Onko asiakaskokemus tärkeä liiketoimintatekijä? Jos tämän tyyppisiin kysymyksiin on vastauksena kyllä, on mobiilivaihde merkittävä – suorastaan välttämätön – tekijä yrityksen kilpailukyvyn parantamisessa.

Mobiilivaihteen käyttö on yksilöviestintäkeskeinen. Tehokas käyttö vaatii, että oikeat toimintatavat ja prosessit otetaan käyttöön yrityksessä. Jos halukkuutta tähän – yhteen digitalisaation osa-alueeseen – ei ole, voi mobiilivaihteen hyöty jäädä vaatimattomaksi. Kartoita siksi myös se, että saat palvelun tuottavalta yritykseltä kattavan koulutuksen ja käyttötuen mobiilivaihteelle.

Puhelinvaihde – hinta ja vertailu – valitse oikea mobiilivaihde

Mobiilivaihteen hinta määräytyy useammasta tekijästä, joita ovat ainakin käytetty teknologia, toimintojen laajuus ja kytkettävien puhelimien määrä. Eri palveluissa myös kytkentä-, koulutus- ja kuukausimaksut vaihtelevat ja niihin on syytä perehtyä ennen päätöksen tekoa.

Halvimmillaan järjestelmän, jossa on vain yrityksen kutsunumero ja siihen kytketyt puhelimet, voi saada muutamalla eurolla kuussa. Paremmissa mobiilivaihteissa on kattavammat palvelut, mutta perusmaksukin on muutamista kympeistä satasiin kuussa ja lisäksi tulevat liittymäkohtaiset maksut.

Kannattaa myös vertailla liittymien puheluhinnoittelu, joka tulee yleensä vaihdemaksujen päälle. Joissain mobiilivaihteissa voi ottaa esimerkiksi yritykselle yhteisen puhe- ja datapaketin, jolloin vähän puhelimella soittavien ei tarvitse ottaa erillisiä paketteja, jotka voisivat jäädä käyttämättä.

Vanhat puhelinlaskut kannattaa etsiä ja pyytää niiden pohjalta tarjousta puhe- ja datapakettien osalta.

Mobiilivaihteita tarjoavat suomessa Mustapekan lisäksi mm.
– Elisa (Ring)
– Telia (Touchpoint)
– DNA Mobiilivaihde
– Benemen
– Cuuma
– Telavox

Keskustellaan!

Älykäs mobiilivaihde varmistaa täyden hallinnan puheviestintään

Saat tietoa, jolla kehittää liiketoimintaa

Palvele asiakkaasi tehokkaammin

Vältä turhat puhelut

Mikä on Mustalinja?

Mustalinja on moderni yrityksen viestintäsovellus. Mustalinja mahdollistaa yrityksen saumattoman viestinnän sisältäen muun muassa monipuolisen läsnäolotilojen ja puheluiden hallinnan sekä niiden välittämisen. Yrityksesi kaikki vaihdepuhelut ovat hallittavissa yrityksen sisällä jaettavan Mustalinjan älykkään vaihdelokin ansiosta.

Mustalinja -mobiilivaihteen ominaisuudet

 • paikallis- ja yritysnumerot
 • vastaanottajaryhmät
 • käyttäjien läsnäolotilat
 • puheluiden siirrot ja aikaohjaukset
 • ulospäin näytettävän numeron asettaminen
 • soittajan tunnistus
 • vaihteen sisäinen, reaaliaikaisesti jaettu loki yrityksen puheluiden hallintaan
 • räätälöidyt tiedotteet
 • interaktiiviset äänivalikot
 • puheluliikenteen raportointi mobiilisovelluksessa
 • puhelujen tallentaminen
 • mustalinjan käyttöön tarvitset käyttäjätunnuksen

Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan Mustalinjaan, haasta mystinen ICT-tiimimme yhteydenotollasi! Lisätietoja: mustapekka.fi/mustalinja

puh 08 4152 4000

Sähköposti: myynti@mustalinja.fi

Pyydä esittelyä

Caset

”Voin sanoa vilpittömästi, että Mustalinja toimii hienosti!”

Mustalinja on vaan ”just perfekt”

– Lasse Lähteenmäki, KX-Center Oy

Lue juttu »

– Kim Hiekkanen, Novellus Oy

Lue lisää »

Mobiilivaihteet vertailussa

Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen mobiilivaihde testipenkissä.

Puolueellinen mobiilivaihde -vertailu sisältää perustietopaketin mobiilivaihteesta ja sen toiminnoista. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä eri mobiilivaihteiden vertailuun sekä hankintapäätöksen tueksi.